Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 7 common:people_all_forms

Управління інклюзивним класом

Date: 18 жовтня 2021 о 11:30, Refreshed 29 жовтня 2021 о 11:33
116 views

Збори класу

Звичайне проведення зборів класу є чудовим методом виховання духу спільноти, вироблення навичок позитивної поведінки на уроці та заохочення дітей аналізувати свою поведінку та вчинки і нести за них відповідальність. Їх необхідно організовувати принаймні щотижня, а за потреби – і частіше. Пропонуємо Вам вісім структурних елементів, що є запорукою успіху класних зборів.

1.Розміщення колом

За можливості збори класу слід проводити таким чином, щоб учасники сиділи колом. Такий формат допомагає створити демократичну атмосферу.

2. Навчання говорити компліменти й висловлювати похвалу

Вагому роль у процесі проведення зборів класу відіграють компліменти іншим учням та похвала за добре виконану роботу й хороші вчинки. Вони надають зборам позитивного характеру й підсилюють самооцінку учнів.


3.Формування порядку денного

Усі учні повинні мати змогу вносити до порядку денного ті питання, що їх бажають обговорити на зборах класу. По суті формування порядку денного має бути їхньою прерогативою, а не вчителя, який може поговорити про проблеми дисципліни в інший час. Коли учні складають програму зборів, це допомагає зацікавити їх такою формою роботи, спонукає брати на себе відповідальність за проведення зборів та відчути себе активним їх учасником. Заведіть окремий зошит або повісьте дошку для оголошень у класній кімнаті, де у визначені вами періоди діти пропонуватимуть питання до порядку денного. Під час кожних зборів список запропонованих учнями питань зачитує вчитель або, у міру можливості , учень, який головує на зборах. При цьому в учня, який вніс певне питання, слід поцікавитися, чи воно досі потребує обговорення (часто проблеми вирішуються до зборів.)

4.Усвідомлення різних поглядів

Під час зборів класу учні дізнаються, що ті самі речі не всі сприймають однаково. Їх необхідно підвести до розуміння того, що різні люди мають різні погляди та уявлення, і допомогти їм виробити навички ведення переговорів, щоб знаходити обопільно вигідний вихід із ситуації.

5. Вирішення проблем через рольову гру й «мозковий штурм»

Метою проведення зборів класу є вирішення проблем. Навчати цього учнів найкраще шляхом розігрування певного сценарію та інших можливих варіантів вирішення окресленої в ньому проблеми. Учні обговорюють рішення. Потім учень, який вніс відповідне питання до порядку денного, обирає найкраще рішення із запропонованих класом варіантів. Вибраний спосіб вирішення проблеми випробовують  упродовж одного тижня. Якщо спосіб не дає бажаного результату, весь клас повертається до обговорення цієї проблеми.

6.Розпізнавання чотирьох причин, що спонукають людей діяти так, а не інакше.

Перед тим як застосувати відповідні наслідки та реалізовувати обраний варіант рішення проблеми, учням важливо поміркувати над причинами поганої поведінки. Така розмова сприятиме розвитку емпатії та допоможе запропонувати більш зважені й належні наслідки.

7.Застосування логічних наслідків та інших ходів некарального характеру

Кожна проблема потребує вирішення,  так само будь-яка погана поведінка має супроводжуватися належними наслідками. Щоб збори класу були успішними, учням необхідно зрозуміти принципи застосування цих рішень і наслідків. По-перше, будь-який наслідок має бути безпосередньо пов»язаний із поганою поведінкою. Наприклад, якщо учень пошкодив майно однокласника, то безпосередньо пов»язаним наслідком для нього буде виправлення цієї шкоди під час перерви. По-друге, під час визначення наслідків необхідно дотримуватися критерію поваги. По-третє, наслідок має бути доречним. Наприклад, підготовка реферату на 20 сторінок під час великої перерви кожного дня впродовж двох тижнів навряд чи буде зваженим наслідком за те, що учень смітить у школі. Набагато доречніше за таку поведінку доручити йому впродовж двох днів на великій перерві прибирати територію школи.

                                                               Практичний психолог Олена Баннікова

Comments:
Only authorized users can leave comments.